Bloemendalstraat 150: Huis Bloemendal

Laatste woonhuis van Johann Arnold von Clermont, gebouwd van 1790-1795 in Lodewijk XV-stijl naar een ontwerp van Joseph Moretti.

De tuin rondom het huis heeft een symmetrische aanleg in verschillende niveaus en stamt uit het eind van de 18e eeuw. De bordestrap met balustrade en de tuinmuur dateren uit circa 1850.

Als hofleverancier van de Russische tsaar had Von Clermont het ver geschopt met zijn handel in lakens. In 1791 werd de eerste steen gelegd van een vorstelijk buitenverblijf. Dit verblijf droeg de naam “Schloss Blumenthal”.

Bloemendal stond in die tijd bij veel hoge gasten uit het nabije kuuroord Aken bekend. In 1846 koopt Baron von Lommessen uit Aken het domein en schenkt het aan de orde Sacre Coeur, omdat zijn dochter Anna in deze orde ingetreden was uit dank voor het overleven van een treinongeluk.

Van 1848-1966 is het een klooster en gerenommeerd meisjespensionaat. Rijke en adellijke meisjes uit de hele wereld (zo ook Rose Kennedy, de moeder van John F. Kennedy) “genoten” hier hun opvoeding. Na een grondige restauratie kreeg het in 1992 zijn huidige bestemming, als Hotel Kasteel-Restaurant Bloemendal.

De oorspronkelijke zijvleugels werden in 1990 gesloopt bij de verbouwing van het huis tot hotel. Aan beide zijden werden moderne, gebogen vleugels toegevoegd.