Doekterras en Markttapijt

Op deze locatie werden de doeken die in de lakenfabriek van von Clermont geweven waren opgehangen om te drogen. Dit zien we nu terug in de grote parasols van het terras.

Het terras is uitgevoerd in betonsteen en heeft het motief van een parketvloer in wildverband van smalle stroken. De bestrating rondom het doekterras bestaat uit natuursteen.

De grote esdoorn in de hoek van het gemeentehuis is bewaard gebleven. Tussen het gemeentehuis en de bebouwing is zo een intiem pleintje ontstaan, dat aansluit op de onderdoorgang richting het Von Clermontplein.
Vanaf het doekterras heeft men een mooi zicht op de markt tot aan de Maastrichterlaan.

Het markttapijt ligt, zoals de naam al doet vermoeden, als een tapijt over de markt. Het is aangelegd in betonsteen en heeft het motief van een geweven doek in verschillende kleuren.

Het plein wordt verlevendigd door een fonteinenveld met 44 sproeiers, die in de zomermaanden voor speelse verkoeling zorgen. ’s Avonds zorgen de mooiste kleuren voor een feeërieke sfeer.

Het plein biedt voldoende ruimte voor evenementen en de weekmarkt.

In de St. Paulusstraat is dezelfde natuurstenen bestrating gebruikt als op het Koningin Julianaplein, zodat deze straat optisch goed aansluit op het plein.

In de Tyrellsetraat zijn de trottoirs gelegd in een betonsteen in aardetinten, waarvan het motief doet denken aan een parketvloer. De gebouwen in deze straat liggen in één lijn, waardoor men vanaf de Maastrichterlaan goed zicht heeft op de historische omgeving van het gemeentehuis.

De gebouwen rondom het Koningin Julianaplein hebben namen gekregen, die herinneren aan de textielhistorie van Vaals.

D’r Vòlder (de volder)

Gebouw A: links in de Tyrellsestraat, komend vanaf de Maastrichterlaan, naast Blokker

Verwijzing naar het ambacht van de volder, wiens taak het was wollen weefsel te laten vervilten, zodat er een dichte, egale massa ontstond. Dit gebeurde door kneden of persen tussen walsen.

De Kètte (de schering)

Gebouw B: links komend vanaf de Maastrichterlaan, overkant straat Kon. Julianaplein

De kettingdraad, lengtedraad van een weefsel; het zijn de in verticale richting parallel opgespannen draden op een weefgetouw.

D’r Strank (het kardeel)

Gebouw CD: L-vormig gebouw in gele steen op Kon. Julianaplein

Een streng, die bestaat uit meerdere in elkaar gedraaide garens.

De Katsau (weefstoel, weefgetouw)

Gebouw DG, hoek Kon. Julianaplein/Tyrellsestraat

Veel wevers hadden thuis een (kleine) weefstoel. De stof werd thuis in opdracht van de ondernemer geweven.

De Wede

Witte gebouw in Paulusstraat

Een plant waaruit blauwe kleurstof werd gewonnen waarmee stof (laken) werd gekleurd.